سازه
سازه : معنای وسیع و کاربردی در علوم فنی، عبارتست از نوعی ساختار خلق شده به دست بشر که شامل اجزایی پیچیده باشد و اهداف مدنظر انسانی را محقق سازد. سازه در مهندسی سازه عبارت است از یک عضو یا مجموعهای از اعضا که به منظور تحمل و انتقال نیرو به کار میرود.
مهمترین این اهداف شامل تعادلی پایدار با حفظ شکل هندسی و الگوی از پیش تعیین شدهاست. از دیگر اهداف مهم که معمولاً در نظر گرفته میشود شکل بهرهبرداری مطلوب آن است.
تفاوت ساختار با سازه در آن است که ساختار یک فرم طبیعی دارد و میبایست کشف یا مشاهده گردد؛ حال آنکه سازه دارای طراحی انسانی و مخلوق دست بشر است.
از اصطلاح سازه یا ساختار در علوم گوناگون مانند مهندسی سازه ، مهندسی خودرو، زیستشناسی، ژنتیک، هوا فضا، اطلاعات رایانهای، علوم فراساحل همانند کشتیسازی استفاده میشود.
سازههای ساختمانی عموماً مجموعهای از اعضا هستند که وظیفه انتقال بارها را به زمین به عنوان تکیه گاه و جاذب انرژی مطلوب و مورد اعتماد بشر بر عهده دارند. در دیگر علوم همانند مهندسی هوافضا، بحث انتقال بار مطرح نیست. بلکه جذب صحیح انرژی در مجموعه سازه و حفظ یکپارچگی آن مطرح است. این عملکرد در سازه کشتی در صنایع کشتیسازی نیز از اهداف طراحی است. حفظ یکپارچگی ساختار کشتی در آب و یک ماهواره در فضا موجب ایجاد نگاهی سازهای به ساختار این ماشینها میگردد. این نگاه در مهندسی ساختمان و مهندسی خودرو به شکل طراحی ساختاری است که بتواند نیرو را به زمین یا تکیه گاههای مرتبط با آن انتقال دهد.
طراحی سازههای پیچیده در علوم مختلف، عموماً با کمک مهندسی سازه انجام میپذیرد.
انواع سازه ها
سازه اسکلت فلزی
– سازه کابلی
– سازه خرپایی
– سازه قابی
در اینجا به اختصار به توضیح مواردی خواهیم پرداخت:
سازه کابلی نوعی سازه است که براساس نیروی کششی کابلها عمل میکند و نیروهای وارده از طریق کشش را تحمل کرده و انتقال میدهد.
سازه خرپایی سیستمی ست متشکل از عناصر عمودی و افقی متصل بهیکدیگر که براساس نیروهای کششی یا فشاری عمل میکند. این نوع سازه نیروهای وارده را از دو راه فشار یا کشش تحمل کرده و انتقال میدهد.
مجموعه بههم پیوستهای از اعضای یک سازه فلزی را قاب مینامند. این نوع سازه (سازه قابی) براساس نیروهای خمشی عمل کرده و میتواند پل (رابط) میان دو نقطه در اسکلت ساختمان باش
سازه فضاکار
سازه فضاکار چیست؟ تعاریف متعددی برای معرفی این عنوان وجود دارد
سازه فضاکار، نتیجه الگوبرداری انسان از طبیعت است. بشر از ابتدای خلقت، برای رفع نیازهای خویش ( پوشاک، خوراک، سرپناه، و …)، دست به اکتشافات و اختراعات بی شماری زده. انسان های اولیه با مشاهده و تفکر در آنچه اطراف زیستگاهش روی می دهد، به بسیاری از نیازهای خویش پاسخ داده است.
سازه فضاکار، نوع تکامل یافته سرپناه بشری ست که در پی پاسخ به نیازهای امروز بشر ابداع شد. این نوع سازه، با وقوع انقلاب صنعتی و پیدایش مصالح نوینی چون فولاد و آهن و … و نیاز انسان به ساخت بناهایی با دهنه وسیع، پا به عرصه ساخت و ساز نهاد،سازه فضاکار، اشکال هندسی منظمی هستند که به صورت مدولار و تکرار شونده، طی اتصال های مکرر، ساختاری شبکه ای، یکپارچه، سه بعدی و مستحکم ایجاد می کنند.
– سازه فضاکار، در واقع مدل گسترش یافته و پیشرفته سازه های خرپایی هستند. این سازه ها، شبکه ی در هم تنیده از سازه ای خرپایی را تشکیل می دهند که عموما در دو جهت با هم ترکیب شده اند.
خرپا
سازه همواره از اجزاء ضروری معماری بوده و هست. چه هنگام ساخت سرپناه ساده برای یک خانواده و چه هنگام ایجاد فضای بزرگی که صدها نفر بتوانند در آنجا اعمال عبادی، تجاری و مذاکرات سیاسی و فرهنگی و علمی خود را انجام دهند و یا اوقات فراغت خود را بگذرانند.
به عنوان یک اصل، همواره انسان ناگزیر از به کار بردن مقادیر معینی از مواد خاص و شکل دادن به آنها بوده است تا بتوانند ساختار معماریش را در برابر کار و موادی که از نظر قابلیت دسترسی غیر معقول به نظر نمی رسند، با عوامل مخربی مانند باد، رعد و برق، زلزله، آتش سوزی مقابله می شود اما از آنجایی که حس زیبایی خواهی از حواس فطری انسان بوده است، همواره بر سازه شرایط سخت تری نسبت به شرایط استحکام و اقتصاد تحمیل گردیده است .
اجرای تمامی امور مربوط به اجرای ایزوگام، آسفالت و محوطه سازی خود را به شرکت عمران پی ایرسا بسپارید
میرزایی :09197748438
اصول کلی طراحی نمای ساختمان
نمای ساختمان یکی از اجزای بسیار مهم ساختمان است، نمای ساختمان باید به شکلی طراحی شود که علی رغم حفاظت محیط داخل از بیرون، ارتباط فضای بیرون را با محیط داخل ساختمان به خوبی برقرار کند. ما در فضای شهری با یک ساختمان روبرو نیستیم، در واقع هر ساختمان جزئی از فضای شهری محسوب می شود که زشتی آن بر فضاهای عمومی تأثیر گذار است. ساختمان یک موجود منزوی و خود بسنده نیست که بتواند تمام توجه طراح و مالک را به خود جلب کند ، بلکه می بایست با حفظ شخصیت و اعتبار خود، عنصری از یک جامعه وحدت یافته باشد و این امر فقط با طراحی خوب نمای خارجی ساختمان امکان پذیر است
معماری ایران دارای ویژگیهایی است که در مقایسه با معماری کشورهای دیگر جهان از ارزشی بخصوص برخوردار است: ویژگیهایی چون طراحی مناسب، محاسبات دقیق، فرم درست پوشش، رعایت مسائل فنی و علمی در ساختمان، ایوانهای رفیع، ستونهای بلند و بالاخره تزئینات گوناگون که هریک در عین سادگی معرف شکوه معماری ایران است. بهطور کلی میتوان معماری ایرانی را در این ۵ اصل یاد شده توسط محمدکریم پیرنیا مشاهده کرد.
آشنایی با انواع مصالح ساختمانی
مصالح ساختمانی به متریال هایی گفته می شود که از آن ها در احداث و تولید سازه های مختلف استفاده می شود. در احداث یک بنا مصالح مختلفی به کار می روند که به صورت طبیعی یا مصنوعی و خام یا ترکیبی بوده و هر کدام دارای ویژگی های منحصر بفرد می باشند. آشنایی با این مصالح به منظور ترسیم نقشه های ساختمانی و اجرای آن ها ضروری است، از این رو فعالان حوزه ساخت و ساز باید به خوبی با مواد و مصالح ساختمانی آشنا باشند تا سازه ای مقاوم و با دوام احداث نمایند. رایج ترین مصالحی که از گذشته تا امروز مورد استفاده قرار گرفته اند و همچنان جایگاه خود را در صنعت معماری و ساختمان سازی حفظ نموده اند سیمان، فلز، آجر و بتن وآسفالت وایزوگام می باشند. این متریال ها به دلیل مقاومت بسیار بالا و هزینه مقرون بصرفه در پروژه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع مصالح بر اساس جنس
اگر بخواهیم مصالح ساختمانی را بر اساس جنس دسته بندی کنیم می توانیم به دو دسته مصالح مرکب و مصالح ساده اشاره نمائیم.
مصالح ساده
مصالح ساده به مصالح طبیعی یا مصنوعی گفته می شود که مواد تشکیل دهنده آن ها مشابه باشد. مصالحی نظیر شن، آجر، سیمان، بلوک و …. جزء مصالح ساده به شمار می آیند.
مصالح مرکب
مصالح مرکب به مصالح طبیعی و یا مصنوعی گفته می شود که در تولید آن ها از چند متریال استفاده می گردد. انواع ملات، بتن، ایزوگام و … جزء مصالح مرکب هستند.
مصالح ساختمانی و کاربرد آنها
خاک رس
خاک ترکیبی از مواد عالی و معدنی است که در اثر هوازدگی و تخریب سنگ ها ایجاد می شود. خاک ها به دو دسته چسبنده و غیر چسبنده تقسیم می شوند و دارای دانه بندی ریز یا درشت هستند. سطحی ترین لایه سطح زمین خاک است که نوع آن به شرایط آب و هوایی، نوع سنگ اولیه، فعالیت موجودات زنده و منطقه جغرافیایی وابسته است. خاک رس یکی از انواع خاک های چسبنده می باشد که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد. این خاک نتیجه فرسایش سنگ های دگرگون و آذرین است و به دلیل داشتن دانه های بسیار ریز آن را کلوئید نیز نامیده اند. نکته مهم در استفاده از این متریال، انتخاب نمونه ای با کیفیت از آن می باشد. خاک رس بهترین متریالی است که می توان برای کنترل دمای ساختمان از آن استفاده نمود. استفاده از خاک رس به ایجاد پایداری گرما در ساختمان کمک می کند. از آن جایی که ساخت خانه ها به گونه ای است که در تابستان و زمستان هوای گرم یا سرد به داخل نفوذ می کند، استفاده از خاک رس در ساختمان سازی تا حد زیادی می تواند در تثبیت گرما و سرما و کنترل دما کارگشا باشد.
کاربرد خاک رس
از خاک رس در تولید مصالحی مثل آجر، کاشی، سرامیک، ملات گچ و خاک، سفته، ملات گل آهک، کاه گل، سفال و … استفاده می شود. دلیل اصلی استفاده از این ماده قیمت مناسب، سهولت استفاده و کندگیر بودن آن است.
تتت
آجر جوش از جمله آجرهایی است که در برابر ضربه، لب پریدگی، سائیدگی، مواد شیمیایی، یخبندان و لب پر شدن بسیار مقاوم است. آجر جوشی که برای مصارف ساختمانی به کار می رود نهایتاً تا ۶ درصد آب جذب می کند.
آجر نسوز
آجر نسوز از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردار است، از این رو در محیط هایی که میزان حرارت بالاست مورد استفاده قرار می گیرد. ماده اصلی تشکیل دهنده این آجر، خاک رس ذوب نشدنی است. آجر نسوز فاقد مواد قلیایی و یا آهک بوده و در رنگ های مختلف تولید می شود.
آجر سنگفرش
آجرهای مخصوص سنگفرش از مقاومت لازم در برابر سایش و جذب آب برخوردارند و برای سنگفرش نمودن مکان های مختلف و کف سازی استفاده می شوند.
بتن
بتن از مخلوط آب و سیمان بدست می آید و سیمان مورد استفاده در آن سیمان پرتلند است. هنگام ساخت این محصول به منظور جلوگیری از ایجاد حباب که موجب کاهش استقامت بتن می شود، از ویبراتورهای ویژه ای استفاده می گردد.
انواع بتن
بتن سنگین
بتنی که در ساخت آن از سنگدانه های سنگین استفاده می شود، بتن سنگین نام دارد. وزن این بتن بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.
بتن سبک
بتن سبک به بتنی گفته می شود که سنگدانه های آن وزن کمی دارند. اگر وزن بتن کمتر از ۱۹۲۰ کیلوگرم بر متر مربع باشد، جزء بتن سبک به شمار می آید. از بتن سبک برای ساخت بلوک های بتنی استفاده می شود.
بتن متخلخل
به بتنی که دارای روزنه ها و حفره های متعدد به منظور عبور آب یا هوا باشد بتن متخلخل گفته می شود.
بتن سبک هوادار
در تولید این بتن از افزودنی های هوازا استفاده می شود. بتن سبک هوادار در مکان هایی که امکان ذوب و انجماد بتن وجود دارد استفاده می گردد.
بتن با مقاومت بالا
بتن با مقاومت بالا دارای مقاومتی بالاتر از ۴۰ مگاپاسکال است. هنگامی که نسبت آب به سیمان کم شود، بتن با مقاومت بالا تولید می گردد. خواص مکانیکی این بتن بسیار بالاست و مواد شیمیایی نمی توانند به آن آسیبی وارد کنند.
بتن پلیمری
در این نوع بتن از مواد پلیمری به منظور اتصال سنگدانه های بتنی استفاده می شود، از این رو در تولید آن سیمان حذف می شود. مواد پلیمری حجم حفره های بین سنگدانه ها را به میزان قابل توجه کاهش می دهند.
بتن خودمتراکم
بتن خود متراکم به بتنی گفته می شود که نیاز به ویبره نداشته و تنها با وزن خود متراکم می گردد. این بتن برای بتن ریزی های حجیم کاربرد دارد.
کاربرد بتن
در بین مصالح ساختمانی بتن ماده ای بسیار مقاوم است که برای مقاوم سازی سازه مورد استفاده قرار می گیرد. بتن ها با توجه به نوع خود در مکان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند اما در کل برای ساخت پل ها، سدها، کف سازی ها، تونل ها، کفپوش و … کاربرد دارند.
ایزوگام
همانطور که میدانید امروزه ایزوگامهای مختلفی ساخته شده و در دسترس قرار گرفته شده است که هر کدام یک از آنها دارای ویژگیهای مختلفی میباشد و کاربرد متفاوتی را دارد.به عنوان مثال ایزوگامهایی که بر روی پشتبامها نصب میشوند معمولا از از ایزوگامهای فویلدار استفاده شده که این نوع ایزوگامها دارای دو لایه با وزن 42 کیلو گرم و قیر و مواد افزودنی استاندارد میباشند و همچنین در پی دیوارها و سرویس و استخر و حوضها و…. بهتر است از ایزوگامهای پودری استفاده شود
همچنین معمولا ایزوگام انواع سطـوحی که نیاز به آببندی و عایـق کـاری داشته باشد را دارا میباشد و کاربرد ایزوگامها در موارد زیر بکار برده میشود:
• پشتبام ساختمانهای مسکونی و غیر مسکونی
• ایرانیت و انواع پوششهای کاذب
• پی ساختمان و فونداسیونهای در تماس با رطوبت
• استخرهای شنا و استخرهای پرورش ماهی و کشاورزی
• مراکز آبی تفریحی
• مخازن آب و مخازن غیر نفتی
• تونلها و دیوارهای حائل
• شیروانیها و سطوح با اشکال هندسی خاص وغیره..
آسفالت
آسفالت مادهای سیاه، چسبناک و بسیار چسبنده هست. در حقیقت , آسفالت مادهای ترکیبی است که از مخلوط کردن شن و ماسه و قیر ساخته میشود. آسفالت به صورت عام به مایع غلیظ ، شبه جامد یا جامدی اطلاق میشود که عمدتاً از هیدروکربنها و مشتقات آن ها تشکیل شده است و در کربن دیسولفید به طور کامل حل میشود.
انواع آسفالت کدام است ؟
آسفالت به طور کلی به 2 دسته ؛ آسفالت طبیعی و آسفالت نفت خام تقسیم میشود.از لحاظ راه سازی و مقاومت به 3 دسته تقسیم میشود , در ادامه توضیح خواهیم دادید :
آسفالت گرم
آسفالت سرد
آسفالت حفاظتی
آسفالت گرم چیست و انواع آن کدامند ؟
آسفالت گرم به آن دسته از آسفالتهایی اطلاق میگردد، که در آن ها قیر و مصالح سنگی گرمراگرم مخلوط شوند و گرمارگرم پخش و متراکم گردند.و انواع آن به این شکل میباشد :
اساس قیری
ماسه آسفالت
آسفالت متخلخل
آسفالت رویه (توپکا)
آسفالت آستر (بیندر)
کاربرد آسفالت در ساختمان سازی چگونه است ؟
آسفالت به دلیل سخت سازی و مقاوم سازی سطح برای استفاده در کف ساختمان هایی که تردد و رفت و آمد در آن زیاد است استفاده میشود .
جهت هرگونه مشاوره درباره ایزوگام، آسفالت و محوطه سازی با ما تماس بگیرید:میرزایی :09197748438